DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

26.12.2020-Brt-
Po dlouhé době nás pošimralo sluníčko svými paprsky a to byl důvod, proč někteří letci vyrazili brázdit naše vzdušné moře za pomoci několika kobyl pod kapotou a vrtule.
https://aknm.rajce.idnes.cz/2020-12-26_Letani_na_Bloudilovi/

15.12.2020-Pepa-

Zdravím,

dnes bylo dovezeno dříví z pily.Bylo by ho potřeba  v sobotu 19.12. srovnat. Mluvil jsem s Vildou, aby si u toho byl. Vilda zajistí latě na proklady. Musíme také některé kraje odkůrovat, takže bude potřeba 4-6 dobrovolníků. V horním hangáru je vlnitý plech, tak tím by se to mohlo zakrýt.
Ahoj Pepa.
 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
30.11.2020-Brt-
Ahoj kamarádi,                            B R I G Á D A
v sobotu 28.11.provedla parta nadšenců vysekání náletových dřevin v předpolí drah 27,09,31.
Nyní je potřeba veškeré posekané nálety posbírat a odvést na tradiční místo, kde je o čarodějnicích spálíme.
Vyzýváme proto všechny členy a především ty, kteří ještě nemají splněné brigádnické povinnosti pro tento rok, aby se tohoto úkolu ujali.
Protože na aeroklubovém vleku jsou uložené lavice, bude nutné, aby si účastníci brigády přivezli vlastní vlek.
V případě, že budete chtít podrobnější info, kontaktujte prosím správce letiště Pavla Semeráka.

Přejeme příjemně strávený adventní čas a pevné zdraví.

Petr Seibrt
za výbor AK
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

21.11.2020-Brt-
Do členské sekce vložen dnešní zápis ze schůze výboru.


15.11.2020-Pepa-
Studený vítr a nízké mraky, to je čas na pár fotek dřívějších. Na doporučení Tomáše jen pro členy aeroklubu. Heslo je to naše známé.

https://www.zonerama.com/koutj/Album/877358?secret=pedi5aY14kcrH1U9LwK61PsO9

7.11.2020  -FF-

V rámci povolené činnosti se nám podařilo v rouškách a 2m odstupy dokončit detaily v zastřešení spodního hangáru, trochu provětrat Ryzáka a přivítat nový stroj Pavla J.

Několik fotek zde: https://aknm.rajce.idnes.cz/2020-11-07_Oprava_hangaru/

příp. pro členy AK, se známým kódem, zde:  https://aknm.rajce.idnes.cz/2020-11-07_Sobotni_cinnost_na_kopci/


 

2.11.2020-Brt-
Ahoj kamarádi,

plánovaná Doletná na sobotu 14.11.2020 je bohužel ZRUŠENA.
Náhradní termín stanovíme v "lepších časech", které jsou snad již na dohled ....

Na náš klubový web jsme do členské sekce umístili poslední zápis ze schůze výboru s přehledem odpracovaných brigádnických hodin + platební povinnosti členů k 25.10.2020.
 
Pepa Koutský zpracovává novodobou historii našeho klubu formou obrazového povídání. K tomu potřebuje fotografie od 90. let do současnosti. Proto vás moc prosíme o poskytnutí fotografií charakterizující jednotlivé etapy historie klubu a nejlépe i s krátkým komentářem.
Fotky v elektronické podobě, pokud jich nebude mnoho, zasílejte Pepovi do mailu: koutsky.josef@seznam.cz, pokud jich bude více tak ideálně předat osobně Pepovi na CD, DVD nebo flash disku a to samé v papírové podobě. Tyto fotky bychom naskenovali a co nejdříve vrátili. Předem moc děkujeme za pomoc při mapování událostí v našem klubu, dokud si ještě něco pamatujeme :-)
 
Za Výbor AK vám přeji dobrou náladu a pevné zdraví,
 
Petr Seibrt

 

Čas letí, níže video z jednoho z posledních přistání na Vose po návratu z termiky.
Už je to 2 měsíce ...

................................................................................................................................

20.10.2020-Brt-
Ahoj kamarádi,

plánované setkání s historikem Ing. Ivo Pujmanem na 24.10.2020 je zrušeno.
Až bude dohodnut nový termín, určitě se to včas dozvíte :-)
Hezký den,
Brt

​................................................................................................................................

6.10.2020-Brt-




PROVOZ NA LETIŠTI OMEZEN  !!!

O víkendu 10. – 11. 10. 2020 proběhne na našem letišti modelářská soutěž větroňů F3J. Vzhledem k navijákovému vzletu bude provoz na letišti omezen v sobotu od 9.00 hod. do pozdního odpoledne a v neděli od 9.00 hod. do cca. 14. hod.


........................................................................................................................................
Výbor svolává na neděli 18.10.2020 na 10. hod. majitele a provozovatele letounů hangárujících v horním hangáru. Proběhne discuze a instruktáž na možné rovnání letounů v hangáru.
V případě nepříznivé předpovědi bude stanoven náhradní termín.
Účast výše uvedených osob nutná!

 

Dne 24.10. 2020 proběhne na našem letišti setkání s historikem Ing. Ivo Pujmanem, který je nám především známý svými články v časopisu Aerohobby. Vyprávění bude doplněno o promítání historických fotografií. Začátek v 10.00 hod. v Leteckém klubu.

Akce proběhne pouze, bude-li to dovolovat aktuální nařízení vlády v boji proti Covid.


........................................................................................................................................


Do členské sekce přidán poslední zápis z výboru.

 

Na našeho Vilíka se přiletěli podívat další bráchové z naší země.

 

24.9.2020-Brt-
Do Členské sekce přidán poslední záspis ze schůze výboru.

Poopravím Frantu viz článek níže, poslední společenská akce nebyla Doletná, nýbrž rozloučení s létem, které nás na našem kopci letos opustilo v úterý 22.9.2020 odpoledne. Vzpomínáme.
Termín Doletné byl stanoven na sobotu 14.11.2020.

Loučení s létem se z mého pohledu vydařilo. Dvě pěkné kýty po mnoha a mnoha výkrutech skončily v našich žaludcích a taktéž Radegast a Krakonoš. Naštěstí se tito vládci hor v našich útrobách mezi sebou neprali. Velké díky patří Tomáši Meierovi za přípravu občerstvení a zároveň za dar v podobě obou soudků piva. Další poděkování patří Jirkovi Hubáčkovi, který formou "zápisného" přispěl nemalou částkou na již zmiňované kýty. Taktéž Dan Kubrt, který se holt musel vyplatit za všechna ta absolvovaná přeškolení, přelety a sóla na Cesně.
Velké díky patří též naší letecké kapele KPS (KPZ, KNS) za neúnavné drcení strun a namání hlasivek a to až do ranních hodin.
Je vidět, že je nám společně dobře a tak se již teď těším na příští akci.
P.S. Díky vaší štědrosti a zpropitnému při placení eviduji jistý přeplatek, ze kterého jsem kousek vrátil sponzorům a zbytek použijeme na příště :-)

Kromě brigády jsme před zmiňovanou kulturní akcí stihli polétat a "udělat" pár odpoledních aerovléků s Ryzákem. Svoji návštěvou nás poctil netradiční host-dvoumístný Čmelák, jehož osedlali nedříve Káďa a po té Červeňák pod dohledem Standy Mergla. Děkujeme za vzácnou návštěvu.

 

19.9.2020   -FF-

Stavění ohradníku a Doletná

více fotek zde:   https://aknm.rajce.idnes.cz/2020-09-19_Doletna


 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
16.9.2020-Brt-
Ahoj kamarádi,
protože se nám do okolních kukuřičných polí postupně zakusují sekačky, je na čase postavit elektrický ohradník na ochranu naší plochy proti divočákům.
Abychom si vytvořili pořádnou žízeň na odpolední setkání, svolávám vás na sobotní dopolední brigádu. Sejdeme se 19.9. 2020 v 9.30 hod., velitelem bude Pavel Semerák.
Děkuji za vaši účast.
Hezký den,
--
PETR SEIBRT
z pověření výboru
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
4.9.2020  -Brt/FF-
Balonová atrakce, prima podívaná.
Vice zde: 2020-09-04 Balonová fiesta – aknm – album na Rajčeti


 

5.9.2020  -FF-
Lorencovi (Tůčovi) chlapci zase v akci. Nový vyžínač se pod Brtovým vedením už několikrát osvědčil a ani tentokráte tomu nebylo jinak. Veškerý nežádoucí porost kolem hangáru a v okolí vily byl zlikvidován. Jiná parta, s přispěním našeho kamaráda Pepy Šimka, který, už jako nalétající, nás přišel navštívit, připravila dřevo na topení a to, zřejmě na několik krutých zim. Další sestava brigádníků opravila komín na naší hospodě. Díky chlapci, pan Lorenc, tam nahoře, z vás má určitě radost.

Několik fotek naleznete zde: https://aknm.rajce.idnes.cz/2020-09-05_Lorencovi_chlapci

 

31.8.2020-MN-
Ahoj kamarádi piloti.

Tento víkend od 3. do 6. září pořádají „balónáři“ v okolí Rozkoše 2. ročník balonové fiesty. Letos mají přihlášeno celkem 31 balonů. Jejich letové časy (viz příloha) se nikterak nekryjí s našimi, nicméně i tak vás upozorňuji ,že na časy jejich letů mají vydaný NOTAM s rádiusem 25km a středem nad Rozkoší. Startovat budou z Ratibořic, Náchoda od Hypernovi a Nového Města. Pouze pokud by měl foukat jihozápadní vítr využili by pro start i naše letiště.

Současně s touto akcí v sobotu 5.9.2020 po 9:00 hodině proběhne seskok parašutistů z AN2 na naše letiště v rámci „Paraturistiky“. Tyto dvě akce se nebudou časově křížit. I v případě, že by v sobotu startovali balóny z našeho letiště, start by byl v 6:30 a nejdéle v 7:30 budou již všechny balóny pryč.

Tak držme palce , ať vyjde počasí a užijeme si zajímavou podívanou.

 

Hezký den přeje,

Michal

30.08.2020-Brt-
.......................................................................................................................................
V sobotu 19.9.2020 se společně rozloučíme s létem. Opečeme kýtu, narazíme soudek s pívem a budeme se soustředit před Leteckým klubem, v případě horšího počasí uvnitř.
Začátek odpoledne / v podvečer. Letištní band KPS připraven zahrát oblíbené songy.
Potvrďte mi prosím co nejdříve svoji účast/neúčast.
Sponzoři, a bude vás dost, hlaste se u mně :-)
Těšíme se na vás!!!
Z pověření výboru - Brt
.......................................................................................................................................

Dan trochu načuchl benzínem a začal s výcvikem PPL v Jaroměři na Cesně. V současné době už létá sóla a pomalu se blíží k pilotním zkouškám. Ve volné chvíli si odskočil do Velkého Poříčí, kde na jedné disciplíně Hronovských Orlíkovských Přeháněk důstojně zastoupil našeho soutěžního pilota Michala a krásným výkonem na Vt116 ulétl poprvé deklarovanou trať o délce 250 km. Dane super!!!
https://aekvysokov.websnadno.cz/aktuality/2020/dan_hop_250_km.mp4





Tomáš v průběhu srpna ulétl 3 krásné přelety. Jednou s Ryzákem otočil Jičín. Po té se přeškolil na Vosu a stejnou trať zopakoval s Vosou. Do třetice nadeklaroval do logeru Vysokovskou hvězdu a poprvé tuto naši oblíbenou trať osobně pokořil. Svými prázdninovými lety splnil všechny podmínky k získání stříbrného C ( let v délce min. 5 hod., převýšení 1000 m a přelet o délce min 50 km).
Krásné výkony Tome. Gratulujeme!!!




Saša s Luďou renovují bývalé Lukášovo rogalo a jak se zdá, daří se jim. 
Další aparát na našem malém plácku, který bude brzy brázdit vysokovské nebe.
Kvůli tomu si Saša rozšiřuje kvalifikace z rogal bezmotorových na ta s vrtulí.
To se asi upijeme !!!
Ať vám to kluci lítá.

https://aekvysokov.websnadno.cz/aktuality/2020/20200801_172732.mp4



Nová, trochu netradiční hračka na našem letišti.
Ať Ti Lukáši pěkně létá!!!
https://aknm.rajce.idnes.cz/2020-08-20_Lukasuv_vrtulnik


26.08.2020-MN-
Ahoj kamarádi piloti,
v sobotu 5.9.2020 v cca 9:15 proběhne v rámci „Paraturistické“ akce na našem letišti výsadek parašutistů z AN 2.

Počítejte prosím v tuto dobu s dočasným omezením našeho provozu.Určitě to bude zajímavá podívaná, tak neváhejte a přijeďte se podívat!
Zdraví,
Michal

1.8.2020-Fifra-

Oslavy všeho druhu http://aknm.rajce.net/2020-08-01_Oslavujeme

25.7.2020  -FF-

Přicházím s trochou do mlýna, se střípky ze sobotní činnosti.

Zdá se, že plachtaři bez plnění brigádnické činnosti už ani nemohou létat. Naskytlo se trochu času při čekání na vlečnou a tak došlo k úpravě terénu za hangárem.

A potom, přeci jenom do vzduchu.

Zde je pár fotek a díky Davidovi i z toulaní Lentilky, Twina a Bloudila.

http://aknm.rajce.net/2020-07-25_Stripky


 

28.07.2020-Brt-
Půlka prázdnin za námi, proto krátké ohlednutí.

A do třetice Tomáš, tentokrát po přeškolení na VSO-10.


Ve středu 22.7. vypadá předpoveď počasí velmi zajímavě a proto plánujeme po dlouhé době trať o délce 500 km. Ráno máme vše připravené, ale v 10 hod. stále žádné mraky na obloze. Proto necháme odstartovat Burdýška skoro do stratosféry, aby provedl zálet počasí. Bohužel se drží ve vzduchu jen zuby nehty a náš sen o dnešní pětistovce se pomalu začíná rozpadat, protože se nám krátí čas k ulétnutí této vzdálenosti. Nakonec to přece jen zkusíme, ale cestovní rychlost kolem 43km/hod. pohřbívá i poslední naděje. Mně se nedaří, stále jsem s Vosou dole a nemůžu dohonit Michala na druhé Vose a Burdýška s 15. Navíc jsem upadl v rozpadech u Mnichova Hradiště a vyčerpán zcela nesportovně vzdávám. Kluci pokračují dále na první otočný bod a já, po té, co se vzmátožím, letím domů do lepšího počasí, které opravdu už u Staré Paky nalétávám. Kluci bojují, nedají svou kůži zadarmo. První otočný bod Stráž pod Ralskem zdolají a pomalu míří na druhý, Rudu nad Moravou. Já se vozím cik cak, tu po Orlických horách, tu se jdu podívat na našeho Bergfalka, jak si klestí cestu domů z Jičína. Nakonec přistávám spkojený po 7 hod. letu, kdy jsem nalétal nějakých 350 km. Michal otočil Rudu nad Moravou a doletěl domů, krásných 350 km a Burdýšek to ještě natáhl na Hostinné s výslednými 400 km. Bohužel doletět do Hodkovic a zpátky by už nestihl. Radost nám dělá Tomáš, který usedl do Ryzáka a vydal se na svůj první deklarovaný sólo přelet. Vysokov-Jičín-Vysokov. Tuto trať bez větších komplikací zvládá a pak se ještě vozí po okolí. Tome, další gratulace, stříbrné Céčko už je na dosah.



I o prázdninách je potřeba makat.
Po 3 a půl hodinách láskyplné péče mají prahovky opět obdélníkový tvar a jsou vidět i z dálky :-)

Třináctého v pondělí poslal Termoska počasí, které se konečně potkalo i s našemi možnostmi letět. Plánujeme trojúhelník Náchod-Krásné pole-Tašov, 305 km. Na trať vyrážíme ve skupině 2x Vosa (Michal, já) a ASW15 Burdýšek. Dle očekávání počasí na začátku trasy není úplně ideální. Bohužel lom u Lomnice nad Popelkou nepořídil dostatečně zvednout žlutou Vosu a tak přicházíme o Michala, který to s odřenýma ušima dotáhne do Lomnice n. Popelkou na zdejší letiště a domů se veze na laně v rytmu své Samby. S Burdýškem pokračujeme a další zadrhnutí nás čeká u Hodkovic. Burdýšek bere slabé stoupání u elektrorozvodny a já letím na sluníčko. Cestou odbočuji k Blaníkovi, který stoupe nad hodkovickým letištěm. Bohužel pozdě zjišťuji, že má na zádech motor. Naštěstí na hraně slunce a stínu nacházím pěkný stoupák, vytočím, Burdýšek ke mně přeskočí a jedeme dál. Teď nás čeká moc pěkné svezení. Otočný bod leží v kopcích hned vedle krásné vodní nádrže Chřibská. Míříme na jihozápad o po pravé ruce se necháme vést Labem, které je v těchto místech opravdu hodně široké. Na Bukové hoře se tyčí vysoký televizní vysílač a v pozadí vidíme už Ústí nad Labem. Kousek za otočným bodem Tašov nám padáčkář označuje stoupání. Dobereme a míříme k domovu, který máme skoro 150 km daleko. Jak jsme zatočili do leva, zatočilo i Labe u Litoměřic a máme ho stále po pravé ruce. Postupně míjíme Úštěk, Dubou, Bezděs, Mnichovo Hradiště. Počasí se opět horší. Nikde žádný pěkný mrak, samé rozpady. Nevezmu jedno, dvě slabší stoupání a už si prohlížím kombajny na poli po de mnou. Musím zastavit ve vzduchu a čekat, až se něco urve. Burdýšek odlétl severněji, kde mu nahřáté pískovcové skály Českého ráje dají lepší stoupání. Já se stále potím a držím v nuličce, která naštěstí za chvíli zesílí. Dotáčím Burdýška, který na mně čeká pod mrakem a jedeme hodně opatrně domů. Dokluz na Vysokov probíhá neobvykle na rychlosti nejlepšího klouzání a i tak to dá tak akorát na okruh. Nakonec moc hezký výlet. Kromě nás vyrazil na pětihodinovku u Tomáš s Bergfalkem. Bohužel po hodině přistává a dává druhý pokus. Ten mu vychází a přistává spokojený v podvečer dlouho po nás po skoro šesti hodinách letu. Gratulujeme.
A pak že 13 je nešťastné číslo.
Foto:https://aknm.rajce.idnes.cz/2020-07-13-Petihodinovka_a_315_km/

 

Saša přerušil budování své pevnosti a odjel v půce července s rodinou do Alp, kde šířil slávu našeho klubu v podobě plachtění na rogalu. Podařilo se mu uletět krásný výkon na deklarované uzavřené trati, kterým se dostal do popředí v umístění mezi českými rogalisty. 

Foto zde: https://aknm.rajce.idnes.cz/2020-07-10_Sasa_Alpy/

Poslední červnový týden jsme se v přesunutém termínu zúčastnili s naším Ryzákem Bergfalkem IV šohajády. Tentokrát jsme přijeli bez medaile, i když její dosažení bylo na dosah ruky. Let na čas-naše největší zbraň na soupeře v dobách minulých, letos pálila pouze slepými nábojemi, a tak jsme nakonec skončili pátí. Nutno podotknout, že 2 disciplíny v letu po předem stanovené trati, jsme vyhráli a to ještě hodně času odřídil Tomáš v rámci pokračovacího výcviku :-)
Mimo soutěž létal Dan na ASW-15. Podařilo se mu ulétnout první stovku a také dopadnout na své první pole/asfaltovou práškařskou plochu. 
Děkujeme pořadatelům z Rané za krásně strávený týden dovolené!!!
Pár fotek zde:https://aknm.rajce.idnes.cz/2020-07-28_Sohajada_2020

Hezký článek od Tomáše Mezery zde:https://aknm.rajce.idnes.cz/2020-07-29_Sohajada_ohlednuti

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
21.07.2020-Brt-
Ahoj kamarádi,

dlouho jsme se všichni pohromadě neviděli, proto vás srdečně zveme na společnou klubovou akci na sobotu 1.8.2020 odpoledne/večer, která proběhne pod širým nebem případně v Leteckém klubu.
Šéfkuchař Saša připraví něco dobrého k jídlu, mohu jen prozradit, že chystá velkou lornu. Točené pivo a lahvové pito na zapití bude mít správnou teplotu.
K tomu nějaká hudba, bazén, ....
Vstupné 50,- na osobu budu vybírat já :-)
 
Moc vás prosím, potvrďte mi účast nejpozději do pondělí 27.7.2020 kvůli zajištění občerstvení.
 
Těšíme se na vás!!!

PETR SEIBRT
za výbor AK
​------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

4.7.2020  -FF-

Oprava cesty.

Na další velkou akci, vyhlášenou novým výborem AK, se přihlásil příznivý počet brigádníků, ochotných oželet dobré počasí k létání a poskytnou svoje fyzické i duševní kapacity na společnou věc. Úkolem tentokráte bylo opravit příjezdovou cestu k letišti.

Práce započaly brzy ráno čištěním terénu a později nastoupila i technika. A jak je pro tuhle partu typické, při práci nechyběla dobrá nálada a tak se vzhled tankodromu pomalu měnil na dálnici.

Několik fotek z počátku akce najdete zde: http://aknm.rajce.net/2020-07-04_Cesta 

Velký dík všem zúčastněným !!!


 

25.6.2020   Št/FF

zatímco naši reprezentanti  bojovali na Rané o prvé příčky, na kopci se také něco dělo a díky Davidovi se můžete podívat na rozlučku s Modrákem http://aknm.rajce.net/2020-06-24_Modrak

Po mnoha letech svého odpočinku na vysokovském kopci se Modrák dočkal své slávy a odlétl sloužit do nového výcvikového střediska.
Bude sloužit k přeškolování a výcviku velkého množství mladých pilotů a pilotek......v mateřské školce ve Velkém Poříčí.

Tak se tam měj hezky Modráku, snad nám nebudeš chybět!

13.6.2020  -FF-

Brtova výzva k hojné účasti silných a šikovných osadníků vysokovského kopce na jeho zvelebení měla slušnou odezvu, což umožnilo pracovat na několika frontách současně. Počasí přálo a tak se postupně plnily úkoly ze seznamu prací, které pro tento rok sepsal náš nový výbor.

Vše běželo hladce, i přes stále stoupající teplotu, až do odpoledních hodin, kdy nás déšť donutil se vměstnat do vily a doplnit ztracené kalorie i tekutiny. A že byla všeho hojnost, o to se postaral Michal (nevím co slavil), oslavenec Tonda a Brt s tekutinou.

Odborné zhodnocení provedených prací nechám na výboru a jen si dovolím předejít s velkým poděkováním všem zúčastněným.

Připojuji několik fotek z jedné pracovní fronty, z úklidu spodního hangáru:

http://aknm.rajce.net/2020-06-13_Celoklubova_brigada


 

13.6.2020  -FF-

Ještě několik fotozáběrů ze záletu Vildova nového stroje.

http://aknm.rajce.net/2020-05-20_Zalet_Vildika


 

...........................................................................................................................................
1.6.2020-Brt-

Ahoj kamarádi,

v sobotu 13.6.2020 od 9.00 hod. proběhne celoklubová brigáda.
Bude potřeba více šikovných i silných rukou.
Pokácíme další poškozené stromy v lese, které nějakým způsobem ohrožují náš majetek.
Jarda Lacman a Pepa Koutský vše s polesným konzultoval.
Dále je potřeba dodělat oplechování komína na Leteckém klubu, vytahat a zamést hangáry, a další a další :-)
Kdo máte, vezměte motorovou pilu.
Předem díky za pomoc.
Hezký den,                   Petr Seibrt
...........................................................................................................................................


28.5.2020-Pepa-
Minulou středu se uskutečnil zálet Vildova nového letadla. Po důkladné dvou hodinové prohlídce zkušebním pilotem a hlavním technikem se konečně "Vilík" odlepil od země. Pilot byl spokojen a teď je na Vildovi, aby se se svým strojem dobře seznámil.
http://koutj.rajce.idnes.cz/Vilda_20.5.2020


14.5.2020-Brt-
75. výročí osvobození naší vlasti jsme oslavili létáním a to ne jen tak ledajakým. Vypůjčili jsme si z Nového Města Blaníka L-13 a celý den jsme věnovali kontrolním letům, tzn. vývrtky, spirály, pády a další jiná překvapení, přichystaná instruktorem. Ještě než jsme Blaníčka vrátili zpátky pod kopec, stihli se na něho dopřeškolit dva piloti. Mimo Blaníka létala i ASW15 a Burdýšek se dokonce zuby nehty držel ve vzduchu přes 2 hodiny. Škoda, že do našeho kouta Termoska neposlal více termiky, vleky za Sambou do 1000 m nad kopec byly nekonečné. Večer jsme se zakousli do výtečného hamburgera od šéfkuchaře Saši a zapili ho výborným zlatavým mokem. Prostě parádní den.

Sobota proběhla v podobném duchu. Díky ne úplně příznivému směru větru jsme se neplánovaně přesunuli na letiště do Nového Města. Opět jsme si vypůjčili Blaníčka, abychom mohli dovednosti při vybírání vývrtek předat i našim kamarádům UL motorovým pilotům, kteří vývrtky létat na UL nesmějí. Plachtaři s Bergfalkem poskakovali na navijáku a Samba vlekala a vlekala. Vypnutí v 1000 m nad letištěm, povinné úkony, vývrtka nebo dvě z přímého letu, ze zatáčky, pád do spirály, ostrý pád, mírný pád, let na minimální rychlosti, zařazení do okruhu, přistání a další pán na holení, tedy vlastně na vrtání.
I když byl provoz na letišti chvílemi dost hustý, létali zde dvě motorové mašiny, ultralighy, dva Blaníci, Bergfalk, vše jsme pod taktovkou instruktorů zvládli bez nějakého průšvihu. 
Do Nového Města děkujeme za Blaníka a za sobotní azyl a rádi zase někdy přijdeme/přiletíme.
A na závěr malá otázka, kterou nám večer u piva položil Tomáš.
Víte, jak se u vojenské stíhačky vybírá vývrtka???            BAGREM ! ! !   :-)
https://aknm.rajce.idnes.cz/2020-05-08_Vyvrtky

6.5.2020-Brt-
Ahoj kamarádi,

posílám informaci o plánovaných vývrtkách.

Vše zajištěno, předpověď počasí dobrá.
 
V pátek svátek 8.5. 2020 se sejdou plachtaři a odlétají si povinné přezkoušení.
Začátek předletové přípravy v 9.00 hod., létání od 10.00 hod.
Přihlášeni: Semerák, Nutil, Seibrt, Burdych, Vebersik, Štol, Kubrt, Meier, Nenjuk, Filip, Kopta, Dudek
(pátek je pro plachtaře proto, že se v sobotu dopoledne zúčastní plánovaného navijákového provozu v LKNM)
V sobotu 9.5.2020 se v 9.00 hod. sejdou přihlášení UL motoráři na předletovou přípravu, létat se bude od 10. hod.
Přihlášeni: Glaser, Glaser ml., Škoda Martin, Škoda Josef, Maňák, Jakoubek, Lacman
 
vlekaři: Nutil / Semerák
instruktoři: Seibrt / Semerák
 
Provozu se může najednou zúčastnit max. 10 osob, budou zapsání  v seznamu osob, k dispozici bude desinfekce, zúčastnění by měli mít ochranné rukavice a roušky :-(
 
V minulém mailu jsem omylem uvedl nesprávné termíny létání (7. a 8. 5. 2020). Moc se omlouvám a doufám, že jsem vám tím nezpůsobil nějaké komplikace s účastí. Pro případ uvádím můj telefon: 728 172 004
 
V pátek večer proběhne v Leteckém klubu další úklid. Zároveň zde bude naražený soudek a pro účastníky vývrtek nějaké občerstvení. Bohužel jsme nadále limitování počtem osob 10, proto celo klubovou "kulturní akci" připravíme v termínu po uvolnění pravidel.
 
Mějte se všichni hezky a těším se na prodloužený víkend,
--
PETR SEIBRT

30.4.2020-Brt-
Ahoj kamarádi,

vzhledem k situaci, jaká panuje, nebudeme letos pořádat pálení čarodějnic.
Připravenou vatru dnes večer v 19.00 hod. zapálí Pepa Koutský a bude do shoření držet požární hlídku.
Pokud mu někdo přijdete pomoci, Pepa bude určitě rád :-)
Pálení je na uvedenou dobu nahlášeno na Hasičský záchranný sbor.
 
Plánované vývrtky jsou přeloženy z 1. a 2. května na 7. a 8. května z důvodu nejisté předpovědi počasí.
7. května budou vrtat plachtaři (z důvodu plánovaného navijákového provozu v LKNM 8.5.)
8. května přihlášení motoráři
 
Harmonogram ještě upřesním příští týden.
 
Mějte se moc hezky a užijte si prodloužený víkend.
Petr Seibrt
za výbor AK

28.4.2020-Brt-
V sobotu 25.4. proběhla za celkem solidní účasti členů brigáda. Rozprostřeli jsme se po letišti a okolí, přičemž se pořídila dočistit zbývající část lesa pod cestou, uklidit Vila, záchody, umývárka, nařezat a zmenšit střešní latě a ve zbytku odpoledne ještě proběhly další potřebné práce na Bloudilovi.
Z čeho máme největší radost je, že se konečně podařilo rozběhnout letištní meteostanici. Ta původní je bohužel neopravitelná, distributor přestal dovážet náhradní díly z velké země za oceánem. Novou meteostanici jsme díky podpoře LAAČR získali již na podzim, ale bohužel byla vadná. Vyměněná nám byla dodána v zimě a teď již přišel čas, aby nám začala sloužit.
LAAČR děkujeme za podporu. http://www.laacr.cz/Stranky/vitr-aktualne.aspx

http://www.laacr.cz/Stranky/vitr-aktualne.aspx

Minulý čtvrtek proběhla kontrola letové způsobilosti na Ryzákovi a Vose 7. Děkujeme do Mejta panu Vavřínovi za to, že si na nás v nabitém programu udělal čas.


Malý soutěžní kvíz. Co je na obrázku?

Odpověď zde: https://aknm.rajce.idnes.cz/Samba_oprava_2020-04-17
Na naší Sambě probíhala od února oprava a údržba a po úspěšném záletu v minulém týdnu už je opět na svém místě ve spodním hangáru. Michalovi moc děkujeme za vyřízení celé akce a Sambičce přejeme mnoho šťastných startů a přistátní!!!

Našim kamarádům Daně a Láďovi Kuncovým gratulujeme k získání stříbrného a zlatého "C".
Tak ať Vám to lítá ještě lépe, než doposud :-)

V sobotu 18.4. plachtaři poprvé vzlétli. Motoráci ještě o chvíli dříve, díky uvolněným vládním nařízením na ochranu proti Covid-19.
Bohužel zatím bez Samby jsme se věnovali navijákování. Po celý den jsme pilovali okruhy a mimořádná opatření za letu. Z kopce dolů a zpátky nám pomohl novoměstský Skyline. Do Nového Města děkujeme a těšíme se na další společný provoz.
https://aekvysokov.websnadno.cz/aktuality/2020/2020_04_navijak_lknm.mp4

 

V sobotu 11.4.2020 jsme se v omezené sestavě (ochrana před Covid-19) vydali po dohodě s majitelem pozemku na pročištění předpolí dráhy 3.1. V ose dráhy plus pár metrů napravo i nalevo jsme si v hustém porostu udělali průsek a volný prostor pro případný nouzák po startu z 1.3. Doufáme, že to nikdy nebudeme potřebovat!!! A také, že zvířátkům, které zde bydlí, jsme moc nezasáhli do jejich přirozeného prostředí.

6.4.2020-Brt-

V době, kdy se nemůžeme prohánět ve svých miláčcích po obloze, přišel Tonda Teichman z AK Hronov se zajímavým zpestřením, jak trávit volný čas. Vyhlásil meziklubovou soutěž "Double Track". Jedná se o to, kdo nachodí za víkend nejvíce kilometrů při procházce přírodou tak, aby nebyla porušována nařízení vlady s ohledem na ochranu proti Covid-19. Díky Terezce a Davidovi je nás klub zatím na prvním místě. Tak ať vám to šlape, vy dva a ostatní se přidejte, pokud bude soutěž pokračovat. http://www.lkvp.cz/Vikendovy-dabl-trek.html 
 

6.4.2020-Brt-

Ahoj kamarádi,
v minulém týdnu došlo k úpravě plochy. Nejdříve byla bránami usmykována a následovně uválcována těžkou technikou. Výsledek je luxusní :-)
Poděkování za odvedenou práci patří Jirkovi Kosinkovi a Kubovi Bahníkovi, zvláště za poskytnutí válce.
Pár obrázků zde:https://aknm.rajce.idnes.cz/2020-04-02_Valcovani_letiste
Na základě připomínky Lukáše Černého jsem doplnil do zápisu ze schůze výboru ze dne 28.3.2020 číslo parcely, na které došlo k výškovému zaměření.

 

30.03.2020-Brt-
Ahoj kamarádi,
v členské sekci najdete poslední zápis ze schůze výboru.

29.3.2020-Brt-
A ještě malá vzpomínka na jedno podzímní létání.
https://www.youtube.com/watch?v=LnRgQwZKeaY&list=PLaB0RpKXezQCo_jqjn9Ps8r063WYWhrYG&index=6&t=0s

 

29.3.2020-Brt-
Ahoj kamarádi,
jeden zajímavý článek k dnešní situaci. Tentokrát nebude o létání, ale o virusech a ekonomice.
Tak snad vás trochu povzbudí :-)
https://aekvysokov.websnadno.cz/aktuality/2020/cesi_jsou_na_dobre_ceste.docx

 

26.3.2020-Brt-
Prezident LAA Aleš Trtil o opatřeních dopadajících na sportovní letce.
https://www.airzone.tv/rozhovor-ales-trtil-laa-nezakazala-letat-ale-narizeni-zni-jasne/

17.3.2020-Brt-


       Celý text rozhodnutí vlády zde: 

17.3.2020-Brt-
Ahoj kamarádi,
poslední zápis ze setkání výboru AK najdete v členské sekci.


10.3.2020-Brt-
Ahoj kamarádi,

na našich webových stránkách v členské sekci byl uložen zápis z posledního setkání výboru + seznam prací + harmonogram prací na březen a duben 2020.
Kdo náhodou neznáte heslo, napište mi a já vám ho pošlu SMS-kou do telefonu.

Na jednotlivé práce se prosím hlaste správci letiště, Pavlu Semerákovi, na jeho mail:  semerak.pilot@seznam.cz
 
V dubnu se chystá úklid hangárů a garáže. Přebytečné věci budou likvidovány.
 
Na sobotu 25.4.2020 je naplánována celoklubová brigáda, abychom vyčistili les, posbírali co hoří a odvezli na čarodějnice.
 
Tento týden bude zapnuta voda.
 
A taky snad už brzy začneme létat :-)
 
Mějte se hezky.
 
Petr Seibrt
za výbor AK

 


26.1.2020-Brt-FF-
V neděli 26.1. jsme byli navštívit Tomáše a zavzpomínat na časy, kdy tu byl ještě s námi. 
Tome, je to už 2 roky, tak strašně dávno a přesto na Tebe vzpomínáme poměrně často. Určitě každý letový provoz. A důkazem, že i mimo létání, je počet lidiček, kteří v neděli za nepříliš hezkého počasí přišli. Chybíš nám!!!

http://aknm.rajce.net/2020-01-26_Vzpominka_na_Tomase

6.1.2020-Brt-
V novém roce ještě krátké ohlédnutí na konec toho předešlého.
V neděli 29.12. za krásného počasí uprostřed tlakové výše jsme se sešli k poslednímu polétání. Než se naší Sambě ohřál v proudu teplého vzduchu motor, prošli jsme celou plochu a pustili se do opravy elektrického ohradníku, který díky několika uzlům nedodával proud, na jednom místě byl povalený a čuníci tak měli snadný přístup na naši dráhu. Naštěstí toho nevyužili, i když jeden nám proběhl přímo před nosem.
Kolem poledne Samba začala ochotně vlekat na střídačku žlutou Vosu a Ryzáka. Postupně se k nám blížilo od západu i sluníčko, které způsobilo, že jsme si mohli ještě naposledy v roce 2019 zatočit v termice. Termosko díky!!!

Po té, co už nám zima začala zalézat za nehty, jsme vše uklidili a usedli k dobré gulášovce a dalším pochutinám ve vyhřáté Vile. Všem zúčastněným děkuji za prima den a těším se, že v podobném duchu budeme pokračovat i letos.
https://aknm.rajce.idnes.cz/2019-12-29_Predsilvestrovske_letani_v_termice/

Vítejte v novém roce 2020
Ať se nám vrtule stále točí a proudnice správně běhají po křídlech !!!